blue-watercolor-circle-2.png
blue-watercolor-circle-2.png
Welkom bij Discus Texel

Wie, wat, waar?

 

Wie?

Zoals u waarschijnlijk heeft gezien op de homepagina van mijn website, ben ik - Raoul Helleman - de gepassioneerde hobbyist achter deze discusvissen. Ik vind het erg leuk om bezig te zijn met het groot brengen van deze vissen en hoop op deze manier tevens andere mensen blij te maken met mooie discusvissen.

Wat?

Ik heb niet gestudeerd om vissen te kweken, maar in de loop van de tijd heb ik mijzelf er wel erg in verdiept. Of ik precies de juiste kennis in pacht heb, weet ik niet. Ik doe mijn hobby in ieder geval met pure passie en hoop een zo goed mogelijke kwaliteit vis te kweken, iedere keer weer.

De verkoop van mijn vissen is pure hobby en daarom totaal niet commercieel ingesteld. Hopelijk is het op den duur wel kostendekkend (i.v.m. de stroomkosten, het voer, enz.).

Mijn vissen

De jonge visjes koop ik bij Marcus Stöcker in Duitsland, met wie ik nauw samenwerk. Marcus Stöcker is een bekende discusviskweker, zeker in Duitsland. Hij kweekt bijzondere discusvissen die maar zelden te vinden zijn, zoals de Heckel-kruisingen bijvoorbeeld. Het is Marcus bovendien gelukt om als (een van de) eerste(n) de Blauwkop Heckel en de Ica Red Heckels te kweken. Marcus Stöcker is dus een begrip als het gaat om discusvissen die zich kenmerken door de prachtige ronde vorm, snelle en gelijkmatige groei van de jonge visjes en de intense kleuren. Ik kan er dus altijd van op aan dat de visjes die ik koop bij Marcus, gezond zijn en de kwaliteit kunnen leveren die ik zelf ook wil leveren aan u. Ik leer iedere keer weer wat nieuws van Marcus als ik bij hem ben geweest!

Raoul Helleman

Gepassioneerd vissenkweker

Vroeger als kind had ik al vissen thuis en als het eenmaal in je bloed zit gaat het er nooit meer uit. Deze vissen zijn gewoon mijn passie en deze passie zet ik graag in om andere mensen ook de mogelijkheid te geven om thuis mooie vissen te hebben. Ik stuur de mensen graag naar huis met zo mooi mogelijke vissen. Mensen kopen bij mij echt kwaliteit en kwaliteit hoeft niet duur te zijn.

De visjes die ik bij Marcus koop zijn zo'n 3 tot 4 weken oud en 1 cm groot. Eenmaal aangekomen op Texel, worden ze met veel zorg en hoge kwaliteit voer groot gekweekt. Ik geef ik de jonge visjes zo'n 8 à 9 keer per dag te eten.

P1245307.JPG

De periode van 1 cm naar 7 à 8 cm is belangrijk voor de vorm en de kwaliteit / de grootte van de vis. Dit vind ik zelf het mooiste proces van de kweek. Vandaar dat ik de vissen verkoop vanaf ongeveer 6 à 7 cm. (Voor de fanatieke hobbyist zijn de vissen ook beschikbaar in 4-6 cm grootte.) Dan is het ook voor u als liefhebber goed te doen om de discusvis verder groot te brengen tot een mooie volwassen vis. Zo beleeft men maximaal plezier aan de hobby. Op bestelling kunnen alle combinaties kleurslagen en maten gemaakt worden.

Mijn installatie

De installatie die ik gebruik om de vissen te kweken is tot stand gekomen door veel op te zoeken op het internet en enige ervaring de afgelopen jaren. Filters die ik bijvoorbeeld gebruik voor de installatie zijn onder andere een nitraatfilter, zodat het water wordt gefilterd op de feces van de vissen. Daarnaast heb ik recent een nieuwe filter aangeschaft, de ClariSea Gen2 filter. Deze filter verwijderd effectief zwevende deeltjes zoals microalgen, voedsel, organisch afval en grindstof uit de waterkolom.

Deze filters gebruik ik om de vissen zo goed mogelijk groot te brengen. Laat dit u in ieder geval niet afschrikken. Al deze materialen zijn vanaf een grootte van ongeveer 6 cm niet meer nodig en dus kunt u erg goed vanaf deze grootte met een simpelere opstelling de vis verder groot brengen.

De waarden van het water:

  • pH = 6,3/7,4

  • kH = 4

  • GH/DH = 5/6

  • nH3 = 0,0 mg/L

  • NO2 = 0,0 mg/L

  • NO3 = 20/25 mg/L

  • PO4 = 0,5 mg/L

  • EC 480/520

 

Mijn hele systeem draait op leidingwater zonder toevoegingen.

Waar?

Zoals u misschien al tegen bent gekomen elders op de website, woon ik op Texel: het eerste schiereiland van Nederland. Als u bij mij vissen zou kopen, zou u met eigen vervoer naar Den Helder moeten komen. Vanaf daar kunt u voor €2,50 met de boot (de TESO) naar Texel. Ik zal u vervolgens ophalen waar u aankomt met de boot. Naast de discusvissen is er nog heel veel ander moois op Texel te zien, dus een dagje of weekendje Texel is dan ook een aanrader om aan het bezoek vast te plakken! Maar: in overleg is bezorging ook mogelijk!

Als u op bezoek wilt komen, plan ik uw bezoek graag met u in. Daarvoor vraag ik u contact met mij op te nemen per mail, per telefoon of via een Whatsapp berichtje. Komt het u het best uit op een avond of in een weekend? Dat is voor mij geen probleem. U bent altijd welkom!